
Fralla vill få fler barn att komma ut – trots sin allergi
– Vi såg att många barn med astma och allergi hade svårare att komma ut i naturen på grund av olika orsaker. Pollen kan ju försvåra vissa säsonger, men för många var det andra skäl, till exempel att föräldrarna var oroliga att släppa iväg barnen ifall något skulle hända. Samtidigt vet vi att fysisk aktivitet i skog och mark är positivt även för barn med astma och allergi. Därför startade vi projektet ”Fralla – allergisäkra friluftsaktiviteter” tillsammans med Friluftsfrämjandet.
Det säger Åsa Jonsson, projektledare för ”Fralla”. Projektet startade 2017 som ett partnerskapsprojekt mellan Friluftsfrämjandet och Astma-och allergiförbundet, eftersom bägge organisationerna har mycket att vinna på ett samarbete.
Målet med projektet är att öka kunskapen hos både föreningar och ledare om hur man kan anpassa en friluftsverksamhet för barn och ungdomar som har astma och allergi, så att fler får tillgång till naturen och naturupplevelser.
– De hinder som vi vill överbrygga handlar om allt som barnen är med om under en friluftstur eller ett läger. Vi lär exempelvis ut inkluderande matlagning, för att alla ska kunna äta utan att vara oroliga att det får i sig något de inte tål, säger Louise Hammerin från Friluftsfrämjandet.
45% har någon typ av allergi
I Miljöhälsorapporten 2017 anger 45% av Sveriges befolkning att de har någon typ av allergi, så det är en kunskap som gynnar många att känna till.
– Ska vi påverka folkhälsan måste vi hitta aktivister på hemmaplan, som kan ta det här vidare och sprida kunskapen till fler, säger Åsa Jonsson från Astma-och Allergiförbundet.
Projektet genomförs med stöd från Postkodlotteriet och är ett treårigt projekt med start 2017 fram till 2019. Till att börja med anordnas aktiviteter och dagläger på olika ställen runt om i Östergötland, tillsammans med Friluftsfrämjandets lokala ledare.
– Just nu erbjuder vi ”prova på” aktiviteter. Tanken är att de lokala friluftsfrämjaravdelningarna och astma- och allergiföreningarna på sikt ska kunna ordna egna allergivänliga aktiviteter. De här utflykterna ska vara goda exempel och inspirera till egna lokala initiativ, säger Louise.
Konceptet testas nu under projekttiden i Östergötlands län och i Jönköpings län och ska sedan kunna spridas över hela landet efter projektets slut.
– Friluftsliv för barn handlar om att våga prova och att naturen och upplevelsen är tillgänglig för alla. Det blir den om man har ledare som är trygga i sin roll och har god kunskap om deltagarnas olika förutsättningar. Då vågar man på det lite tuffare utmaningarna, säger Louise.
Plogging populär aktivitet
Än så länge har ett antal läger och utflykter genomförts, och fler är på gång. Det har varit skiddag på Omberg, paddling i Simonstorp och i planeringen ligger plogging i Vidingsjö och mer vinterbetonade äventyr.
– Plogging är helt enkelt att jogga och plocka skräp. Det har blivit en populär rörelse runt om i Sverige och även internationellt, som vi har provat bland barn på förra årets Astmaskola. Barn är så mottagliga för att hjälpa till! De förstår att även de som lever i naturen skall tåla det som vi människor lämnar efter oss, vilket är mycket positivt, säger Åsa.
Åsa har även åkt runt och träffat nästan alla skolsköterskor i hela Östergötland på gemensamma träffar för att sprida kunskap om aktiviteterna, möten som i sig inneburit många nya insikter.
Projektet innehåller tre faser:
- Framtagning av en verktygslåda för ledare och funktionärer, med bland annatinspirationsmaterial i inkluderande matlagning.
- Allergivänliga aktiviteter och utflykter för barn och unga.
- Information riktad till föräldrar och barn.
Facebooksidan: https://www.facebook.com/friluftslivforalla/
Foto: Johannes Poignant (www.johannespoignant.se)



Fler goda exempel
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet
Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...
Vikbovändan kör coronasäkrat upplevelselopp
Vikbovändan är ett av få motionslopp som kommer att genomföras trots covid-19. Genom att ha uppdelning i mindre startgrupper och särskilt fokus på hygien kan Vikbolandets eget upplevelslopp köras enligt plan. Anna Fryksén är verksamhetschef för Vårdcentralen...
Världsunikt projekt testar medicinsk yoga via webben
- Vårt projekt är så vitt vi vet först i världen med att testa teleyoga, alltså medicinsk yoga ledd av en yogaterapeut på distans via webben. Vi hoppas att det här ska bli ett sätt att få fler att kunna träna yoga och kanske även delta i annan fysisk aktivitet på...
Fysioterapeuterna distrikt Östergötland ställer sig bakom strategin
- Vår vision är att alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse, och då är det självklart att vi ställer oss bakom den regionala strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu. Det säger Mikael Hjerne, distriktsordförande för fysioterapeuterna i Östergötland. ...
Terapihundar numera fast inslag i habiliteringen för barn och unga
- Det är bra med terapihundar som del i habilitering – det är numera fastslaget i ett policybeslut och det håller vi såklart med om. Vi ser stora fördelar med att använda oss av terapihundar i vårt arbete, inte minst för att främja rörelse och aktivitet. Det säger...
Unikt integrationsprojekt utbildar äventyrspedagoger till förskolan
- Tanken med projektet är enkel. Nyanlända ungdomar får gå en ledarskapsutbildning och får sedan komma ut och praktisera på förskolor, som del i ett mobilt team som är till för att avlasta personalen när de har planeringstid. På det sättet lär sig ungdomarna...
Rättspsyk i Vadstena satsar på friskvård för både patienter och personal
- Hela syftet med rättspsykiatrisk vård är ju att patienten ska må bättre när den släpps ut än när den togs in. För att uppnå det måste vi arbeta med hela människan. Det säger Carl-Henrik Juhlin, friskvårdsinstruktör på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena. -...
Råssnässkolans fritids kör rörelse och frukost innan skolstart
- Jag och en kollega såg ett inslag från en skola som körde pulsträning och snodde idén helt enkelt! Nu har vi hållit på ett helt år och intresset bara ökar. Jim Petersson är fritidsledare på Råssnässkolan i Motala, och har tillsammans med sin kollega, Thomas...
Nu sätter Folktandvården i Region Östergötland medarbetarna i rörelse
– Jag skulle inte orka mitt jobb om jag inte höll igång och tränade på fritiden. Arbetet som tandhygienist sliter hårt på axlar, nacke och fingrar. Så fort jag inte tränar så märker jag av det direkt. Marie Nyberg är tandhygienist och friskvårdsledare i den nya...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!