
Sittgympan på äldreboendet är veckans höjdpunkt
– Det är få saker som så direkt bidrar till glädje och välmående som sittgympan. Det är inte bara träning – lika viktigt är att vi har så roligt!
Det berättar Jane Råsten, som leder sittgympan på äldreboenden i Vadstena. Jane har många strängar på sin lyra, både som egenföretagare, friskvårdschef och nu senast lokalpolitiker. Fyra gånger i veckan är hon också gympaledare på äldreboendena Wasagården och Vätterngården i Vadstena.
Sittgympan har funnits i 8-9 år, och sedan Jane tog över 2014 har antalet deltagare stadigt ökat.
– På Wasagården kommer 33-37 deltagare varje gång och med tanke på att de har 70 boende så är det väldigt bra, berättar Jane.
Det är genom Korpen som Jane utbildat sig till idrottsledare och kunnat erbjuda sittgympan åt Vadstena kommun. Hon har fått frihet att utforma gympan som hon vill och hon gör det tillsammans med de boende.
– Jag kommer utifrån och har med mig musik från olika tider i livet, Elvis, Sven-Ingvars, evergreens, sådant som folk känner igen och som väcker minnen. Vi rör på oss, skrattar och får upp pulsen. Det livar upp!
Deltagarna får önska musik själva, vilket skapar engagemang och ger upphov till positiva samtal. Sittgympan är framför allt till för de boende men ibland kommer även deltagare inom kommunens hemsjukvård.
– En kvinna har kommit och tränar med oss efter en stroke. I början kom hon i rullstol, men nu har hon börjat gå med rullator och blir stadigt piggare, berättar Jane.
Jane kör gympan på tisdagar och fredagar, och nu har även personalen börjat delta, något som hon tycker är särskilt positivt. Att träna på arbetstid är en möjlighet som inte alla har, och som ibland blir en slagpåse i debatten om arbetstider, jämlikhet och arbetsmiljö. Men att lägga in träning som del i den dagliga verksamheten är ju en annan sak.
– Det vore spännande att se vilka hälsoeffekter det innebär för personalen också – inte bara för de boende, säger Jane.
Lena Tegler, som är enhetschef för Wasagården håller med om att personalens delaktighet i träningen är ett extra plus för verksamheten. Rörelse är något som prioriteras på Wasagården, just för att det ger så mycket positiva hälsoeffekter.
– Vi satsar mycket på promenader och utevistelse för de boende. Vi arbetar även med vardagsaktiviteter, det vill säga att personalen gör vardagssysslor tillsammans med de boende. Det kan vi göra tack vare engagerad personal och frivilligorganisationer som kommer och tar med de boende på promenader, säger Lena.
På Wasagården finns även ett gym med träningsredskap dit boende och personal kan gå tillsammans eller var för sig.
Jane är sedan årsskiftet kommunfullmäktiges ordförande i Vadstena, något som hon tror kan ha en positiv sidoeffekt för att påverka attityden till träning inom kommunal verksamhet. Hon vill vara med och påverka, inte bara stå bredvid och tycka.
– Politikerna behöver förstå att den dagliga omsorgen behöver kompletteras med träning och att ha roligt. Alla behöver något som höjer livskvaliteten!
Foto: Stefan Sahlén, Korpen
Fler goda exempel
Genom samverkan och träning kan många olyckor förhindras
– Som äldreombudsman vill jag inspirera seniorer att vara aktiva och känna till vilka möjligheter som samhället erbjuder. Genom att träna och ta hjälp av till exempel fixartjänst kan man förhindra många fallolyckor. Det säger Maria Lindahl, äldreombudsman i...
Hälsoguider utbildas för att få Boxholmsborna att må bättre
- Att utbilda medborgare till hälsoguider är det mest konkreta hälsoarbetet jag gjort och jag är övertygad att det kommer att ge avtryck i Boxholm. Det säger Alexandra White, hälsoinformatör på vårdcentralen i Boxholm, som håller i utbildningen av hälsoguider....
Entusiastisk AT-läkare uppskattar fysisk aktivitet på recept
- Jag har ordinerat ett 20-tal patienter olika typer av fysisk aktivitet sedan jag började som AT-läkare i höstas, och hittills har det i princip bara varit positiva reaktioner från patienterna. Jag visste inte så mycket när jag började, utan fick läsa på...
Bröstcancer inget hinder för träning
- Vad vi hittills erfarit genom den här studien är värdet av att vara fysiskt aktiv under och efter behandling av cancer hos dessa patienter. Patienterna får en bättre rörlighet och styrka och är mindre trötta. Dessutom uppger många att det är skönt att ha något...
Våra patienter jobbar verkligen hårt, och det ger resultat
10-12 veckors blandad träning, med både kondition och styrka 1-2 gånger i veckan. Det är receptet när KOL-och astmapatienter blir remitterade till fysioterapeuten i Motala och Linköping. - Syftet med att remittera patienterna till oss är att de ska få stöd i att...
Nya FYSSEN gör det enklare att rekommendera fysisk aktivitet
Hallå där Agneta Ståhle, professor i sjukgymnastik på Karolinska Institutet. Varför har ni reviderat FYSS? Det kommer hela tiden nya vetenskapliga rön inom området, och nu var det dags att revidera FYSS eftersom det ska vara relevant kunskapsunderlag. En del rön...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!