IF Blåklinten vill att alla ska få möjlighet att idrotta

– IF Blåklinten är en förening i Linköping som erbjuder idrottsaktiviteter för människor med en intellektuell funktionsnedsättning. Intresset från medlemmarna är stort och hade vi bara mer och bättre lokaler skulle vi kunna ha en mycket större verksamhet.

Det säger Ulf Melin, idrottskonsulent för IF Blåklinten i Linköping. IF Blåklinten har funnits sedan 1985 och har vuxit stadigt. Medlemmarna består generellt kan man säga av personer som får stöd av fritidskonsulenterna inom LSS Funktionsstöd.

– Linköpings kommun har en fritidskatalog där alla medlemmar kan gå in och anmäla intresse för olika aktiviteter, och där lägger vi in alla olika idrotter som vi erbjuder, efter önskemål från medlemmarna, berättar Ulf.

Verksamheten för personer med funktionshinder fungerar på många sätt precis som vilken förening som helst. Samtidigt krävs ledare med kunskap om de särskilda behov som medlemmarna har, till exempel om medicinering, epilepsianfall eller andra situationer som kan uppstå.

– Det är inte bara att gå dit, träna ett lag och gå hem igen. Nivån på de som tränar varierar också väldigt mycket. En del kanske deltar genom att stå med klubban i handen, medan andra är mycket aktiva. Vi har ett lag som tävlat i Korpens innebandyturneringar, så det är en stor bredd.

För att få in fler ledare har man erbjudit en hjälpledarutbildning via SISU till de medlemmar som är duktiga och intresserade i sin sport. Förutom att det är utvecklande för hjälpledarna själva, kan det på sikt innebära att man kan utöka verksamheten.

Medlemmarna efterfrågar ofta nya sporter och aktiviteter, och om det är möjligt försöker man på IF Blåklinten att se till att det går att ordna, exempelvis genom att samarbeta med andra föreningar. Det senaste tillskottet är zumba, som blivit väldigt populärt.

Just nu har IF Blåklinten bland annat ett samarbete med IK Östria Lambohov för att få till fotbollsträning. Judoklubben kör 1 timme på söndagar, och Friskis & Svettis har mycket populära pass där både deltagare och deras familjer får delta.

– Det brukar vara många deltagare på Friskis & Svettis-passen, så möjligheten att träna tillsammans är något som uppskattas mycket!

I Östergötland finns det verksamhet i Mjölby, Motala, Finspång, Norrköping och Kinda.

– Målsättningen är att alla medlemmar ska få träna minst 1 gång i veckan, och det har vi uppnått hittills, säger Ulf Melin.

Publicerat: 20 januari, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”

När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!