
LVC prioriterar jämställdhet för dam och-herrlagen i elitserien
– Vi tog ett enhälligt beslut att det måste vara samma förutsättningar för damlaget som för herrlaget, när nu bägge gått upp i elitserien. Det är en viktig signal som vi egentligen tycker är självklar.
Det säger Bo Kindgren, ordförande för Linköpings volleybollklubb (LVC) apropå styrelsens beslut att genomföra ett åtgärdspaket för att öka jämställdheten inom Linköpings volleybollklubb.
Det var inför elitsäsongen 2017/18 som styrelsen fick ställa sig frågan om föreningen hade kraft att både mänskligt och ekonomiskt hålla två lag i högsta serien.
– Under ett möte med damlaget diskuterade vi vilka uppoffringar i form av socialt liv, studier och annat som en satsning på elitserien kräver. Signalerna från spelarna var starka och då beslöt vi att låta båda lagen spela elit.
Men det räcker inte att visa passion och ha en vilja att utvecklas för att kunna erbjuda publik och webbtittare en bra underhållning. En utveckling kräver också resurser.
– Vi satte igång en självkritisk process för att komma fram till vad vi tillsammans kan göra med de resurser vi har. Tills slut kom vi överens om ett åtgärdspaket för att damlaget skulle få bästa möjliga förutsättningar inför sin elitsatsning, förklarar Bo.
Åtgärdspaketet innehöll förslag om framförallt halltider och ersättning, men kom även att påverka sättet att organisera resorna till matcherna, med ökad samverkan mellan lagen.
– Halltider är hårdvaluta för alla klubbar oavsett lag eller nivå. Får man tillgång att träna i stor hall kan man utvecklas mer och det är en möjlighet vi vill ge bägge lagen, förklarar Bo.
Styrelsen beslutade helt enkelt att bägge lagen skulle ha lika många pass i stor hall. Detta innebar en förflyttning till en mindre hall med ett pass i veckan för herrarna, till förmån för damlaget som fick en extra träningstid. Herrlaget, som har legat länge i elitserien, har dock fortfarande kvar en viss ersättning, som damlaget inte har.
– Men vi har beslutat att sänka deras redan låga ersättning för att kunna satsa på damlaget. Vi tror att det gagnar alla i slutänden, och det är ingen som haft några synpunkter på heller, berättar Bo.
Dessutom startade ett samarbete mellan lagen så att man kunde hyra gemensamma bussar istället för som tidigare, varje lag skötte sig själva.
– Det blir både miljövänligt och trafiksäkert, så det är något vi kommer fortsätta med, säger Bo.
Föreningar bygger i mångt och mycket på ideellt arbete och att herrlaget ligger i elitserien innebär att de ställer upp på mycket aktiviteter för att stärka volleyboll som sport, samtidigt som de tränar för att vinna elitserien. Bland annat har har LVC aktiviteter för skolorna i områdena Berga, Ryd, Skäggetorp och Lambohov där de kommer ut till skolorna under idrottsdagar, och kör volleybollturneringar.
– Vi märker att många nyanlända gärna är med och tränar och där skulle kommunen behöva se över regelverken. Oftast krävs det att man blir medlem för att kunna få stöd för en aktivitet, men det är inte alltid så lätt att förmedla.
De organiserar också beachvollyboll på planerna i olika områden, i samarbete med kommunen.
– Vi vill ju nå alla grupper om det går. Vi samarbetar med Linköpings idrottsförbunds satsning Unga ledare och har grupper både för små barn (Volleybompa – se bild), motionsgrupper, korplag och familjeträning. Vi vill att volleyboll ska vara ett alternativ för alla, avslutar Bo Kindgren.
Styrelsen har tillsammans med tränare och spelare fastställt följande åtgärdspaket för 2017/18:
- Dam och-herrlagen ska ha lika många pass med helplansträning måndag-fredag. Detta innebar att Elit herr minskar från fyra till tre pass medan dam ökar från två till tre pass.
- Dam ska i möjligaste mån spela sina matcher i Sporthallen.
- Dam erhåller ett av herrarnas träningspass och går från 0 pass till 1 pass i Sporthallen.
- Herr erbjuds träning i annan hall och minskar från 3 träningspass till 2 pass i Sporthallen.
- Herrlagets redan låga ersättningsnivå sänks med 10% för att ge dam bättre förutsättningar.
- Jämställdhet inom idrotten är en fråga om demokrati, resurser och intressen.
- En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling.
Läs mer på http://www.linkopingvc.com/
Fler goda exempel
Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa
I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län. - Att vara ute i naturen har en...
2021 är Friluftslivets år – Luften är Fri
I år drar Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv igång Friluftslivets år. Under parollen Luften är fri! vill de inspirera folk att ta sig ut i naturen. - Det finns bara positiva effekter med friluftsliv. Du får frisk luft, rörelse och avkoppling av att vara ute i...
Här tränar fotbollsklubben tillsammans – digitalt: ”Allting går att göra med lite vilja och anpassning”
När coronapandemin sätter stopp för kollektiv träning för personer över 15 år gäller det att hitta nya lösningar. Fotbollsklubben IK Waria såg tidigt vikten att deras tjejer får se varandra, träna tillsammans – och deras digitala pass är mycket uppskattade. - Det...
Volleylyftet vill inkludera alla i volleybollens värld
Fredrik och Anna Aldenmark är utbildade volleybolltränare och idrottslärare och Anna har tidigare jobbat som föreningsutvecklare. Tillsammans har de skapat Volleylyftet - ett inkluderingsprojekt för barn och ungdomar där volleyboll står i fokus. - Idrott skapar ju...
“Alla i naturen” gör att fler kommer ut
Norrköping kommuns integrationsprojekt ”Alla i naturen” har blivit en lyckad satsning. - Det har varit väldigt positivt. Vi har nått ut till många barn och unga, men framför allt till gruppen utrikesfödda kvinnor, säger Marie Landh, friluftsstrateg på Norrköpings...
Strokeföreningen hjälper Motala kommun att göra naturreservaten tillgängliga
I Motala samverkar strokeföreningen med kommunekologen Fia Sundin och tillsammans har de fått till ett bra samarbete. Målet är att göra naturreservaten i kommunen tillgängliga för alla.- Det behövs ofta inte så stora förändringar för att en grillplats eller ett...
Sund med hund utmanar både tvåbenta och fyrbenta
Hundägarnas vardag har inte påverkats så mycket av coronaepidemin. De måste ut och motionera i friska luften varje dag precis som vanligt. Men bra kan bli bättre. Nu lanseras träningskonceptet Sund med hund. Raska promenader i all ära – ibland måste pulsen upp...
Nu körs Korpenloppet – virtuellt
Kanalruset i Motala och Rosenkällaloppet i Linköping kommer att genomföras, trots restriktionerna i Coronas spår. Men inte som vanligt förstås, i år är det virtuella lopp som gäller, under samlingsnamnet Korpenloppet.Att ställa in ett motionslopp är inte Korpens...
Fler lockas till digitala tipspromenader
Söndagarnas populära tipspromenader har strukits ur Korpens program till följd av coronakrisen. Men tråkigheter kan vändas till något bra. Så resonerar Åsa Hjärtstrand och skapar digitala evenemang som både kan bli mer varierade och fler till antalet.Nog går det...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!