
Unikt integrationsprojekt utbildar äventyrspedagoger till förskolan
– Tanken med projektet är enkel. Nyanlända ungdomar får gå en ledarskapsutbildning och får sedan komma ut och praktisera på förskolor, som del i ett mobilt team som är till för att avlasta personalen när de har planeringstid. På det sättet lär sig ungdomarna svenska snabbare. De får erfarenhet av att arbeta i förskolan och förhoppningsvis får vi fler som vill arbeta vidare inom barnomsorgen, och det behöver vi!
Det säger Karolina Thorsson, initiativtagare och projektledare för ett unikt samverkansprojekt som slår samman många olika behov och hittar nya möjligheter till samarbete.
– Jag fick idén under flyktingvågen 2015 när jag såg behovet hos alla ensamkommande flyktingar att snabbt slussas in i samhället och lära sig svenska. Jag ville använda kraften och glädjen jag själv upplevt inom idrotten, på något sätt. Jag visste att idrotten behöver ledare och kommunala verksamheter behöver fler medarbetare. Så föddes idén till det här projektet, berättar Karolina.
Karolina har lång erfarenhet av arbete med personalfrågor på HR-avdelningen i Linköpings kommun men är nu egen företagare och samarbetar med Omsorgskontorets och FoU Centrums EU projekt Prime. Ledarskapsakademin är ett förslag till modell för integration och personalförsörjning som ska locka fler ungdomar att söka till barnomsorgen som timvikarier. Ledarskapsakademin är ett slags fadderverksamhet där svenska ungdomar kan stötta nyanlända och tillsammans skapa ledarteam som kan ta uppdrag i kommunala förskolor. Till pilotprojektet valdes tolv elever från språkintroduktionen ut, som fick möjlighet att tillsammans med fyra svenska ungdomar gå utbildningen.
– Det vi har gjort är att tidigarelägga de nyanländas praktik, och på det sättet gett dem erfarenheter som de annars hade fått vänta flera år med, förklarar Karolina.
Äventyrspedagoger
Ledarskapsakademins program är framtaget tillsammans med KFUM och Linköpings idrottsförbund. Programmets sista del är Äventyrspedagogik, som är riktad till barn i förskoleåldern och har ett tydligt fokus på rörelse.
Pedagogiken är framtagen av idrottsläraren Ninni Kysela och förskollärare Mi Robertini, och syftar till att på ett lekfullt sätt bygga in rörelse och gemenskap i samvaron med barnen.
– Äventyrspedagogiken bygger på nio grundrörelser, som alla barn ska få pröva genom olika lekar och aktiviteter. Pedagogiken är framtagen för att träna motorik, så det passar väldigt bra som sätt att komma igång som ny ledare. Det finns en hel bok med olika lekar och även filmer där man kan gå in och få exempel på aktiviteter att göra med barnen, säger Karolina.
Skapa modeller
Praktiken pågår nu fram till jul, sedan ska hela projektet utvärderas. Redan nu har förskolorna som fått hjälp av praktikanterna från Ledarskapsakademin varit mycket positiva.
– Lärarna konstaterar att eleverna går snabbare fram med svenskan när de får komma ut och arbeta på det här sättet. Även förskolorna är positiva och tycker att samarbetet fungerar bra.
Genom att låta praktikanterna ingå i kommunens planeringsteam, så avlastar de personalen när de har planeringstid, och påverkar inte personalens ordinarie verksamhet.
– Syftet med projektet på lång sikt är att skapa modeller och arbetssätt som vi skulle kunna arbeta vidare med och kanske breddinföra längre fram, säger Karolina.
Här kan du läsa om Ledarskapsakademin.
Här kan du läsa mer om Äventyrspedagogerna.
Faktaruta:
Ledarskapsakademins program är framtaget tillsammans med KFUM och Linköpings idrottsförbund och innehåller fyra delar:
- Kulturkunskap.
- Mitt uppdrag som ledare för barn och unga.
- Idrottens värdegrund.
- Äventyrspedagogik.
De viktigaste samverkansparterna i projektet har varit:
- Linköpings Idrottsförbund – medverkat i marknadsföring rekrytering och genomförande
- KFUM Linköping – medverkat i genomförandet av Ledarskapsakademin
- SISU idrottsutbildarna – medverkat i genomförandet av Ledarskapsakademin
- Förskolecheferna i Hjulsbro och Kvinneby som tagit emot praktikanter i sina planeringsteam
- IK Östrias- och Kentys fritidshem som varit arbetsplatsmentorer till unga ledare
- FoU Centrum på omsorgskontoret i Linköpings kommun som sett möjligheterna med Ledarskapsakademin och integrerat projektet som en del av EU-projekt Prime.




Fler goda exempel
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet
Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...
Vikbovändan kör coronasäkrat upplevelselopp
Vikbovändan är ett av få motionslopp som kommer att genomföras trots covid-19. Genom att ha uppdelning i mindre startgrupper och särskilt fokus på hygien kan Vikbolandets eget upplevelslopp köras enligt plan. Anna Fryksén är verksamhetschef för Vårdcentralen...
Världsunikt projekt testar medicinsk yoga via webben
- Vårt projekt är så vitt vi vet först i världen med att testa teleyoga, alltså medicinsk yoga ledd av en yogaterapeut på distans via webben. Vi hoppas att det här ska bli ett sätt att få fler att kunna träna yoga och kanske även delta i annan fysisk aktivitet på...
Fysioterapeuterna distrikt Östergötland ställer sig bakom strategin
- Vår vision är att alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse, och då är det självklart att vi ställer oss bakom den regionala strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu. Det säger Mikael Hjerne, distriktsordförande för fysioterapeuterna i Östergötland. ...
Terapihundar numera fast inslag i habiliteringen för barn och unga
- Det är bra med terapihundar som del i habilitering – det är numera fastslaget i ett policybeslut och det håller vi såklart med om. Vi ser stora fördelar med att använda oss av terapihundar i vårt arbete, inte minst för att främja rörelse och aktivitet. Det säger...
Rättspsyk i Vadstena satsar på friskvård för både patienter och personal
- Hela syftet med rättspsykiatrisk vård är ju att patienten ska må bättre när den släpps ut än när den togs in. För att uppnå det måste vi arbeta med hela människan. Det säger Carl-Henrik Juhlin, friskvårdsinstruktör på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena. -...
Råssnässkolans fritids kör rörelse och frukost innan skolstart
- Jag och en kollega såg ett inslag från en skola som körde pulsträning och snodde idén helt enkelt! Nu har vi hållit på ett helt år och intresset bara ökar. Jim Petersson är fritidsledare på Råssnässkolan i Motala, och har tillsammans med sin kollega, Thomas...
Nu sätter Folktandvården i Region Östergötland medarbetarna i rörelse
– Jag skulle inte orka mitt jobb om jag inte höll igång och tränade på fritiden. Arbetet som tandhygienist sliter hårt på axlar, nacke och fingrar. Så fort jag inte tränar så märker jag av det direkt. Marie Nyberg är tandhygienist och friskvårdsledare i den nya...
Generation pep delar ut inspirerande bok om rörelse till alla 5-åringar
- Föräldrarna och barnen blir glatt överraskade när de får boken. De får ju ibland små grejer på kontrollerna, men en hel bok så här, det räknar de inte med, så det är väldigt uppskattat. Jag tror också att det hjälper till göra föräldrarna uppmärksamma på att...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!