satt-ostergotland-i-rorelse

Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

”Ofta vill patienterna motionera mer”

FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.

Lotta Hedlin arbetar som fysioterapeut på halvtid och med HBTQ-diplomering och ”Må bra med kultur och natur” i Region Östergötland, den övriga halvtiden.

I höstas var hon med och granskade den nya utbildningen Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det är en interaktiv, timslång kurs som finns att tillgå för hela Sydöstra sjukvårdsregionens personal. Den är skapad av Region Östergötlands hälsoprocessledare Linda Karlsson och folkhälsovetare Sofie Westerberg, tillsammans med kollegor från Region Jönköping och Region Kalmar. Uppdraget kommer från RPO, Regionalt programområde Hälsofrämjande, Sydöstra sjukvårdsregionen.

- Min uppgift var att komma med feedback utifrån mina fysioterapeutögon, säger Lotta Hedlin.

Ersätta läkemedel

FaR är en medicinsk behandlingsmetod som innebär att patienten ska komma igång och röra på sig mer. Det är ett faktum att fysisk aktivitet ibland kan komplettera eller ersätta läkemedel. Efter utbildningen ska deltagarna kunna använda behandlingsmetoden i sin yrkesroll för att stödja patienten, och ha ökad kunskap om vilka verktyg som finns för att motivera personen under förändringsprocessen.

- I det första mötet med en patient går vi ofta igenom Hälsobladet, säger Lotta Hedlin. Det är ett formulär med frågor om rökning, snusande, matvanor och motion bland annat. Det blir en genomgång av livssituationen, kan man säga. Svaren poängsätts vilket ofta innebär en överraskning för patienten – det blir väldigt tydligt hur mycket eller hur lite man motionerar, till exempel.

Jämlik diskussion

I samtalet som följer diskuteras tidigare och nuvarande nivå på fysisk rörelse och vårdpersonalen och patienten kommer överens om en skriftlig ordination på en eller flera aktiviteter.

- Ofta vill patienterna motionera mer, men upplever en tröskel, fortsätter Lotta Hedlin. Det kan till exempel handla om att man aldrig varit på ett gym och inte vet hur det går till. Där kan vi hjälpa till på ett ganska enkelt sätt.
- Men det kan också handla om otrevliga upplevelser i ungdomen, kanske i skolgymnastiken där man tvingats till kullerbyttor eller löpning eller annat som inte passar personen i fråga. I de fallen har vi en högre tröskel att arbeta med.

Vårdpersonalens uppgift blir alltså att vara så lyhörd som möjligt. Ju mer rätt man träffar med aktiviteterna desto troligare är att de blir av.

- Jag kan bygga ett träningspass för gymmet som passar en patient, medan en annan har större nytta av ett pass som kan göras hemma i vardagsrummet. Ofta händer det att patienten finner egna vägar under träningens gång, och det är bara bra. Huvudsaken är ju att man hittar en aktivitet man gillar och att den blir av.

Korta avstämningar

Enligt FaR är rekommendationen att uppföljning sker efter tre månader. Men det är för lång tid, menar Lotta Hedlin.

- Om ett träningspass inte fungerar vill jag veta det direkt, inte efter flera månader. Det är så enkelt att ringa upp en patient och stämma av. Det tar inte lång tid, men det betyder mycket. Det kan bli en vänlig spark i rumpan för den som behöver.

Lotta Hedlin har använt FaR länge i sin roll som fysioterapeut och nu inspirerar hon kollegor att gå kursen och göra detsamma. Lotta går dessutom en längre utbildning för att bli ambassadör i MI, som är den engelska förkortningen för motiverande samtal.

Har du något enkelt tips till den som har tappat motivationen?
- Det är aldrig för sent att försöka igen. Så enkelt är det!

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation


Kursen Fysisk aktivitet på recept, FaR

Innehåller momenten fysisk aktivitet, samtal och förhållningssätt samt fysisk aktivitet på recept.

Målgruppen är medarbetare inom Region Östergötlands hälso- och sjukvård som får förskriva FaR. Det gäller legitimerad personal, eller andra yrkeskategorier som är delegerade av verksamhetschef.

Efter avslutad kurs ska deltagarna kunna:

  • Använda behandlingsmetoden i sin profession för att stödja patienter till ökad fysisk aktivitet.
  • Ha ökad kunskap om verktyg för att motivera och bekräfta personer under en förändringsprocess.
  • Behärska behandlingsmetodens fem komponenter.
    Känna till FYSS och dess användningsområde.

Fysisk aktivitet på recept

Lotta Hedin träffar kvinna och samtal om FaR, fysisk aktivitet på recept. I bakgrunden syns blommig tapet.

Lotta Hedlin har använt FaR länge i sin roll som fysioterapeut och nu inspirerar hon kollegorna.
(Foto: Malin Johansson)

Lotta Hedin träffar kvinna och samtal om FaR, fysisk aktivitet på recept. I bakgrunden syns blommig tapet.

- Det är ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler patienter att bli aktiva, säger hon.
(Foto: Malin Johansson)

Fler goda exempel

  • Träning är lika bra som medicin

    Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Hälsan i centrum i nyttig kurs

    – Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag. Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.
  • Tydligt budskap från nya direktören

    ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.