satt-ostergotland-i-rorelse

Rörelse och mat – en lyckad kombination

Mat och rörelse är två viktiga delar i projektet Röda tråden på Skönbergaskolan i Söderköping.
– Båda sakerna går ju i varandra - mat och fysisk aktivitet är ju avgörande faktorer för barns hälsa och utveckling, berättar pedagogen Pernilla Hertzman på Skönbergaskolan.

Skönbergaskolan är en skola med cirka 180 elever från förskoleklass till årskurs 6. I skolan är ett fritidshem med två avdelningar integrerat. Gymnastiksalen på Skönbergaskolan ligger mitt i skolbyggnaden och den öppnas upp innan eleverna startar sin skoldag.

– Här får de äldre eleverna leda aktiviteterna på morgonen, det kan vara jägarboll, basket eller någon enklare aktivitet, för de som känner att de behöver röra på sig innan skolan startar. Och det fungerar bra, säger Pernilla Hertzman.

På lunchrasterna öppnas en aktivitetsbod av Pernilla Hertzman och hennes kollega Jessika Björkholm. I boden finns det massor av leksaker, bollar, styltor och hopprep som eleverna kan låna.
– Framförallt försöker vi få eleverna att röra på sig ute under lunchrasterna, berättar Pernilla.

Satsningen på ökad rörelse bland barnen var från början projektet Rörelsesatsning i skolan via Sisu. I början på förra året slogs det ihop med måltidsprojektet, Röda tråden, som har flera syften. Bland annat ska eleverna få lära sig hur mat produceras och vad som är bra livsmedelsval både utifrån hälsa och miljö. På skolan får alla pedagoger äta gratis lunch tillsammans med barnen och under måltiderna berättar pedagogerna om det som äts.

– Och det har blivit mycket lugnare i matsalen sedan vi börja äta med barnen. Men barnen har också blivit mer intresserade av maten. Vi börjar redan prata om det som ska serveras till lunch i klassrummen. Sedan fortsätter vi att prata om maten under lunchen och ibland ställer vi ut bordspratare där vi berättar mer om hur maten odlas eller framställs, förklarar Pernilla Hertzman.

Matsvinnet minskar

Förutom en lugnare matmiljö har också projektet lett fram till att matsvinnet på Skönbergarskolan minskat. I Söderköpings kommun är det genomsnittliga matsvinnet per serverad portion 16 gram, på Skönbergaskolan är det 6 gram.

– Vi brukar uppmana eleverna att ta mindre på tallriken och gärna flera gånger. Det är bra att de provar maten, äter och ser vad de tycker om, så slängs det inte så mycket mat sedan, berättar Pernilla Hertzman.

Eleverna har också odlat potatis, sallad och kryddor som sedan använts i maten. Skolköket på Skönbergarskolan är inget tillagningskök, därför kan inte mat sparas från dag till dag. Men varje dag brukar köksansvarige Lorita ”Lollo” Aneskär göra sallad och olika röror till eleverna. Något som uppskattas. När det var dags för spenat gjordes en smoothie, som eleverna fick smaka på och gissa vad som ingick i den.

– Ett bra sätt att göra barn nyfikna på något nytt. Och vår personal märker av att eleverna är mer intresserade av vad det äter nu. De får fler frågor om maten, det här både positivt och utvecklande för vår personal, säger kostchefen Eva-Lott Blixt. Men också att pedagogerna har blivit mer delaktiga i skollunchen är positivt för vår personal, nu är vi mer ett team tillsammans.

Pedagogerna viktiga

I början på året fick Skönbergaskolan ta mot Hagdahlsakademins Skolmåltidspris 2023, vars syfte är att i läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa. Motiveringen var: ”För måltidsprojektet Röda tråden och pedagogiska luncher med eleverna, vilket medfört sund kost, bättre aptit, mindre svinn och lugnare miljö.”

Måltidsprojekt på Skönbergaskolan

Tre personer står bredvid varandra i ett skolkök och blickar in i kameran.

Pernilla Hertzman, Lorita ”Lollo” Aneskär och Eva-Lott Blixt i skolmatsalen som eleverna döpt om till ”Lollos restaurang”.

Fler goda exempel

  • Varje dag på förskolan är en vitaminkick

    En rödbetsstav kan bli en fin krita om man blöter den lite i ena änden. Gröna bönor är både lena att känna på och jättebra att räkna. Och en morot gör roliga ljud när man tuggar på den. På förskolan Blanka i Vadstena är maten en spännande del av barnens vardag.
  • Lärare och elever tränar tillsammans

    Naturvetenskap, musik och bild och – träning. Det är inriktningen på S:t Lars gymnasium i Linköping. Och det sistnämnda, lite mer oskrivna inslaget, ja det gäller både elever och lärare.
  • Sluta vuxengissa på hur barn vill aktivera sig

    Samverkan, långsiktighet och lyhördhet. Tre nyckelord som formar det viktiga arbetet i Sätt Skåne i rörelse – en nystartad satsning med systerorganisationen i Östergötland som förebild.
  • Barn har rätt till fysisk aktivitet

    Ängsliga föräldrar gör sina barn en otjänst som skjutsar dem till skolan. – Det leder bara till att barnen rör på sig för lite. Istället ska föräldrar tänka: jag älskar dig, därför ska du gå eller cykla till skolan, säger Anna-Karin Lundqvist, biträdande professor vid Luleå universitet.
  • Det finns hopp för glädje och starka ben

    Föreställ dig 32 422 722 hopp med hopprep. Och vilken motion och glädje alla dessa hopp har gett barn och vuxna i skolor och föreningar runt om i Sverige. Dessa svindlande trettiotvå och en halv miljoner skutt är resultatet av 2022 års Hopprepsskoj. Nu är det dags igen!
  • Generation Pep bjuder på livsviktig webbutbildning

    Sverige ska må bättre. Namnet på Generation Peps nya webbutbildning vittnar om en tuff målsättning. Och det är helt nödvändigt!